Mitä pitää osata yläkouluun siirryttäessä?

Koulua on ehditty eskarin lisäksi käymään yleensä jo kuusi vuotta ennen yläkouluun siirtymistä.
Tässä on lista asioista, joiden tulisi olla hanskassa yläkouluun siirryttäessä:

Kertotaulu. Yläkoulussa ratkotaan hienoja ja mielenkiintoisia matemaattisia ongelmia, jotka perustuvat kertotaulun osaamiseen. Et pysty selviytymään potensseista, neliöjuurista, pinta-aloista, yhtälönratkaisuista, prosenttilaskusta jos et osaa kertotaulua.

Kynällä kirjoittaminen. Täällä kirjoitetaan aika paljon taululta vihkoon ja vauhti on jo melko kova. Jos kynä ei tahdo pysyä kädessäsi tai et saa itse omasta käsialastasi selvää, piirtele vaikka sarjakuvia tai tee käsitöitä, jos kirjoittaminen tökkii – jollakin tavalla kättäsi on harjoitettava. Sujuvasti täytyy pystyä kirjoittamaan kynällä. Tietokoneella kirjoittamista ehditään harjoittelemaan yläkoulussakin eri projektien lomassa.

Verbien aikamuodot. Mitä tarkoittaa preesens? Imperfekti? Perfekti? Pluskvamperfekti? Englannin ja ruotsin opiskelusta ei tule mitään, jos et osaa perusasioita omalla äidinkielelläsi. Aikamuotoja on suomen kielessä neljä.

Sanaluokat. Mikä on verbi? Mitä kuvaa adjektiivi? Entä nomini? Substantiivi? Pronomini? Jälleen vieraiden kielten opetuksessa menee aikaa hukkaan suomea opetettaessa. Nämä ovat perusasioita, jotka täytyy hallita kuudennen luokan lopussa. Asiat kerrataan nopeasti seiskan syksyllä – jos silloin kuulet suomen kielioppia ekan kerran, kurssi tulee vaatimaan sinulta paljon työtä.

Läksyjen merkkaaminen. Jokaisella on oma tapansa: joku ympyröi annetut tehtävät kirjaan, toinen listaa läksyt kyseisen aineen vihkon loppuun, kolmas pitää läksyvihkoa, johon kirjaa kaikkien aineiden läksyt, neljäs kirjoittaa ne tehtäväkirjan kanteen, viides käyttää post-it lappuja. Sinulla täytyy olla oma, johdonmukainen tapasi, miten läksyt merkitset. Opettaja ei huolehdi siitä, että tiedät, mitä on läksynä, vaan sinulla täytyy olla valmiudet ottaa selvää läksyistä ja merkitä ne itsellesi sopivalla tavalla. Läksyt löytyvät lisäksi myös Wilmasta sähköisessä muodossa.

Kotitehtävien tarkastaminen. Läksyt käydään usein läpi yhdessä. Jos sinun tehtäväkirjassasi tai vihossasi on tyhjää, eli et ole osannut, kirjoita oikeat vastaukset taululta kirjaasi/vihkoosi. Tämä on tärkeää, sillä  kokeeseen lukiessa kannattaa käydä kirjan ja vihkon  tehtäviä läpi. Opettajat usein käyttävät kokeissa joko tehtäviä suoraan kirjasta tai samanlaisia tehtäviä hieman sovellettuina.

Kertotaulu:

Verbien aikamuodot:

Sanaluokat:

Tutustu Mannerheimin lastensuojeluliiton hyvä alku yläkouluun -sivuun.

MLL:n www.mll.fi/ylakouluun 
sivun kautta vanhemmat voivat löytää tietopaketin yläkoululaisen tärkeästä elämänvaiheesta - esimerkiksi tunne-elämästä, fyysisestä kehityksestä, kaverisuhteista ja ajattelun kehityksestä ja siitä, miten myös vanhempana voi kasvaa uuteen tilanteeseen.